Costa blanca - stručné infrormace o této oblati.

08.07.2013 13:37

Oblast COSTA BLANCA patří mezi nejkrásnější části španělského pobřeží. Je klimaticky velmi stabilní, s minimální srážkovostí, výhodou jsou jen mírné výkyvy teploty - její roční průměr činí 18°C - a cca 320 slunečních dnů v roce. Příjemné počasí v zimě Vás mile překvapí. Sezóna zde trvá v podstatě od března do října, moře má přijatelnou teplotu na koupání od dubna do konce října. Počasí je příjemnější než na COSTA BRAVA nebo na COSTA del SOL .

 

Světová zdravotnická organizace (WHO) označuje celou oblast jako léčebnou, a to s ohledem na čisté moře, zdravé mikroklima a vysoký obsah jódu v ovzduší z řady slaných jezer a salin. Jsou zde rozsáhlé citrusové háje, rostou tu datlovníky, artyčoky a dozrávají i banány.

 

COSTA BLANCA má celou řadu turistických zajímavostí, např. největší palmový háj v Evropě (ELCHE), delfinária, zábavní parky (např. TERRA MÍTICA a TERRA NATURA), aquaparky, jachetní přístavy i zařízení pro vodní sporty a potápění, golfová hřiště, safari, corridy, solná jezera atd. Struktura, úroveň a dosažitelnost veškerých služeb, včetně zdravotnických, jsou velmi příznivé. Občany jiných zemí oblast přitahuje nejen krásným podnebím, ale také stylem života, pohodou a poměrně nízkými životními náklady, které ani pro občany ČR nejsou nijak vysoké.

 

Costa Blanca - to jsou také přírodní parky Lagunas de la Mata v Torrevieja nebo Hondo v Elche. Ústí řeky Guardamaru a mořské proudy daly vzniknout zajímavé kombinaci dun z jemného písku a borovicových hradeb vysázených jako hranice mezi dunami a městem. V oblasti Marina Baixa naleznete především rozsáhlé pláže s jemným pískem jako například pláž Poniente a Levante v Benidormu nebo pláž Centro v La Vila Joiosa, i když vás jistě také překvapí působivé útesy s malými zátokami zakousnutými do horského masívu Sierra Gelada mezi Benidormem a Alteou. Městské pláže jsou vybaveny parkovišti, telefony, zábavními centry, kluby vodních sportů a skvělými restauracemi.

 

V oblasti Costa Blanca najdeme plno podzemních jeskyní, které jsou vytvořené proudy sladké vody. Pro Denii, Jáveu, Poble de Benitachell nebo Benissu jsou typické malé odloučené zátoky s kulatými oblázky.

 

Costa Blanca láká návštěvníky "třetím nejlepším podnebím na světě", neboť lepší povětrnostní podmínky než zdejší, už snad ani neexistují. Léta jsou teplá, ale ne příliš horká - a ochladit se vždycky můžete v moři. Tehdy se zaplňují pláže, všude vládne letní zábava. Tetelící se polední vedra lze překonat dlouhou siestou