Jak se tady žije?

08.07.2013 13:36

Mnoho lidí v Česku nás strašilo, že je zde krize a kriminalita, drogové stezky a bůhví co ještě.

Tak za prvé, krize bude zřejmě ve vnitrozemí, tam bude určitě nouze o zaměstnání a život bude těžší. Zde v turistické pobřežní oblasti o krizi nikdo neví. Španělé jezdí v mercedesech, supermarkety jsou plné a navíc tady postavili jedno obrovské nákupní středisko, kde je přes 200 obchodů. Obrovské podzemní garáže ( mnohdy je problém zaparkovat, jak jsou plné, a  kde si musíte zapamatovat písmeno, číslo a barvu, - například „ A17 zelená“ - jinak jste zcela ztraceni a své auto už nenajdete) a dvě patra obchodů a restaurací, atrakcí a vodotrysků, vše pod širým nebem, kde Vás osvěžuje studená orosená pára z malých trysek, když procházíte po uličkách tohoto mini městečka. Je zde náměstí s velkoplošnou televizí, kde rostou palmy a na ploše z dvaceti trysek tryská vodotrysk na věčně dovádějící děti.

 

Jmenuje se to Zenia Boulevard a Španělé zde tráví s rodinami celé dny.

Nakupují ve velkém tak, že jim nákupní košíky přetékají a mají problém je přivézt k autu. Jsou nyní na prázdninách s dětmi a jsou ubytováni v luxusních apartmánech a domech, ty největší apartmány a vily vlastní Španělé.

 

Španělé plní drahé restaurace. Umí se bavit a dávají to znát.

 

Infrastruktura je na vysoké úrovni. Obchody jsou plné zboží, lékárny skvěle zásobené, po cestách se jede jako po sametu a lékařská péče na vynikající úrovni (vyzkoušeli jsme na vlastní kůži jedno akutní ošetření a stačila obyčejná česká kartička pojištění, neplatili jsme nic a ani nechtěli vidět připojištění, které jsme si samozřejmě vyřídili, to by zřejmě bylo nutné k hospitalizaci, a tu nechceme přivolávat…). Nemocnice je zde úplně nová a s údajně nejlepšími lékaři s okolí, angličtina je pro ně samozřejmostí. Ošetření špičkové.

S naší věčně rozbitou D1, s poloprázdnými regály v Tescu a s přeplněnými čekárnami u doktorů v Čechách si tady někdy připadáme jako rozvojová země.

 

Samozřejmě najdou se i nějaké závady. Například v jednom občerstvení ve „fast foodu“ jsme vystáli nedůstojnou frontu a již tam chodit nebudeme. Stejně to není zdravé. A Španělé zkrátka neumí rychle obsluhovat. Nemají to po staletí v povaze. Nezbývá nic jiného, než to respektovat a přizpůsobit se.

  1. Nejsou zde také supermarkety non-stop, otevírá se v 9h ráno a zavírá se v 22h, někde ve 24h.
  2. Kuřáci musí do automatu, kde není moc velký výběr a pod 100kč jsme známější cigarety nenašli.
  3. Navíc mají krabičky s moc ošklivými obrázky. Španělé se ovšem odradit od kouření nenechají a veselé pokuřují všude, kde to jde.
  4. Španělé i v turistických oblastech nejsou příliš zdatní v angličtině, když výjimky se najdou.
  5. Všechno tady trvá několikrát déle, než jsme zvyklí. Obsluha v restauraci, oprava vodovodu, odpověď na email…..zkrátka vše jde beze spěchu v klidu, jen si na to zvyknout. Je to jiný životní režim. Takový jižní, či jižanský. Čech je tady za nervózního, uspěchaného a nedočkavého člověka.

 

Ceny jsou plně srovnatelné s našimi, něco je levnější, něco dražší. Levné je oblečení, je to nebezpečné pro dámy, mohou propadnout nákupní panice, což se nám tady také stalo. Dražší je posezení v restauraci a veterináři. Ti jsou však velice kvalitní, důkladní a vstřícní. Vše vyzkoušeno na vlastní kůži, či kůži vlastního zvířete. A Španělé jsou velcí milovníci koček, což je na nich sympatické. Říkají, že kočky milují pro jejich specifickou povahu, nemusí je 3x denně venčit a hlavně neštěkají. A kdo zná z internetu veselá kreslená videa „Simon´s Cat“, tak u veterináře či pet-shopu najdete obrázky a všelijaké doplňky  ( polštářky, misky, apod.)s touto tématikou, což nás ohromně pobavilo.

 

 

  • Kriminalita a drogy se rozhodně nevyskytují v turistických oblastech a v urbanizacích, kde žijeme my a kde  žijí většinou Švédové, Angličané, Dánové, Němci, Norové, Holanďané, a to buď starší páry nebo rodiny s dětmi a Španělé zde mají letní sídla pro rodiny.
  • Často zde projíždí policejní auta a všude je pořádek a klid. Zatím jsme na nic závadného nenarazili.

 

Ovšem pokud byste hledali zaměstnání pro sebe, nabízí se práce v restauracích v sezoně. To však nebylo naším účelem pobytu, takže to nemáme zmapované. Zajímavým postřehem je, že mnoho personálu v restauracích a recepcích hotelů je ze zemí západní Evropy. Málokde najdete pouze Španěly.

 

Malá perlička na závěr. Španělé vyhledávají práce a služby „načerno“, bez dokladů, bez daní a papírů. Mnohdy mají i dvě zaměstnání, to druhé samozřejmě „načerno“. Soukromě podnikat se prý moc nevyplácí, daně ze soukromníků platí málokdo a většina prací je bez dokladů, od pronájmů po opravy vodovodů a stavebních úprav.

 

Takže státní kasa asi zeje prázdnotou ale Španělé zvláště v turistických oblastech se mají skvěle a developeři vesele staví a prodávají apartmány a vily a bohatnou dál.

Takže to bylo ke krizi ve Španělsku.